Kako da negujem nokte na rukama?

Ukoliko želite da zračite čistotom i svežinom, nega noktiju je jedan od stepenika za postizanje željenog cilja. Nokti su, zapravo, odraz Vaše brige o sebi. Evo nekoliko praktičnih saveta za negu noktiju na rukama.

 

ŠTA JE POTREBNO:

  •   sredstvo za skidanje laka sa noktiju
  •   sredstvo za omekšavanje kožice ili mlaka sapunjava voda
  •   turpijica za nokte
  •   četka za nokte
  •   krema za ruke
  •   bezbojan lak za zaštitu noktiju od pucanja
  •   lak za nokte u željenoj boji

 

SAVETI:

 

1. Uklanjanje zanoktica

Kožica na noktima je jedan od uzroka nastajanja zanoktica. Kako bi ih izbegli, kožicu oko nokta i na njemu nemojte seci. Nanesite na kožicu sredstvo za omekšavanje kožice ili nokte potopite u mlaku vodu u koju ste prethodno stavili kupku za ruke. Kada omekša, štapićem je gurajte ka korenu nokta.

 

 2. Oblikovanje nokta

Da biste sprečili pucanje ili lomljenje noktiju, redovno ih kratite i turpijajte.

 

3. Poliranje noktiju

Barem jednom u nedelji po 2 minuta polirajte nokte. Prvenstveno, to poboljšava cirkulaciju, ali i čini Vaše nokte lepšim, jačim i zdravijim. Za poliranje koristite četku za nokte, ali vodite računa da ne vršite veliki pritisak na nokte, da ih ne biste oštetili.

4. Održavanje vlažnosti

Redovno mažite kremu za ruke, utrljavajući je na nokte, kako bi je oni što više apsorbovali.

 

5. Lakiranje noktiju

Kako biste sačuvali nokte od listanja ili pucanja, pre nego što namažete lak u boji, namažite jedan sloj bezbojnog laka koji štiti nokte. Kada se osušti ovaj sloj, nanesite jedan sloj laka u boji, a ako želite da istaknete boju laka, savetujemo Vam da nanesete i drugi sloj, naravno tek kada se prvi osuši.

 

6. Čuvanje lakova za nokte

Držite lakove za nokte na hladnom mestu. Ukoliko lak stoji dugo na toplom promeniće strukturu odvajanjem hemijskih sastojaka. Takođe, pre upotrebe promućkajte bočicu laka za nokte.

 

7. Ne isušujte površinu noktiju

Prečesto skidanje i ponovno nanošenje laka za nokte isušuje Vaše nokte. Zato koristite skidač laka za nokte koji u sebi ima sredstvo za vlaženje noktiju, i to ne više od dva puta nedeljno.

 

8. Masaža

Redovno masirajte svoje ruke. Tako ćete poboljšati cirkulaciju, koja je od bitnog značaja za zdrav rast noktiju.